У цьому випадку досвідчені сомельє рекомендують дати провину постояти у відкритій пляшці. Приклад для наочності: вина шираз, каберне, кьянті, бароло обов'язково рекомендується декантувати. Процес може займати від 20 хвилин до 2 годин.1 лип. 2020 р.
Коли потрібно декантувати вино?
Декантація справді необхідна лише червоним, найчастіше «старим» винам, у яких утворився осад. І так, робити це справді виправдано при світлі свічки, оскільки в її полум'ї осад помітний найкраще.
Які вина не потрібно декантувати?
Які вина потребують декантації Не всі. Рожевим винам, мадері, багатьом видам портвейнів, "бюджетному" шампанському, хересу, ряду білих вин аерація не потрібна. Немає потреби декантувати і звичайні столові вина, які продаються в супермаркетах — ні осаду, ні особливого смаку вони не мають.