Багатим джерелом каротинів, таких як бета-каротин або лікопін, є морква, солодка картопля, гарбуз (особливо сорти зимового гарбуза), помідори, томатна паста та томатний сік, грейпфрути, персики, зливу, курага, аґрус, чорниця.25 Dec 2019
Каротиноїди ще називають провітаміном А, оскільки він перетворюється на вітамін А в організмі людини. Найбільше провітаміну А міститься у зелених листових овочах (броколі, шпинат, кейл), помаранчевих та жовтих овочах (морква, солодка картопля, перець, гарбуз, абрикоси, манго).
Підказкою стане помаранчевий та червоний колір фруктів та овочів, у яких міститься бета-каротин: морква, батат, болгарський перець, помідори, грейпфрути, персики, дині, абрикоси, хурма. Є бета-каротин і в зелених рослинах: щавлі, шпинаті, капусті, броколі, гороху, зеленій цибулі, салаті романо, петрушці та кінзе.
Каротинемія або гіперкаротинемія надлишок каротину в організмі (на відміну від надлишку вітаміну А, каротин малотоксичний). Зазвичай каротинемія не сприймається як небезпечний стан, хоч і веде до пожовтіння шкіри (каротинодермія).