До першої категорії можна віднести: практично всі фрукти (за винятком бананів, авокадо та їм подібних), овочеві та фруктові соки (не змішані), ягоди, кефір. Всі вищезгадані продукти не затримуються у нас у шлунку більш ніж на 1 годину. Наприклад, фрукти проходять у кишечник із шлунка вже через 40 – 45 хвилин.
Кавун перетравлюється всього протягом 20 хвилин, у той час як дині, апельсини, грейпфрути, банани, виноград та подібні фрукти вимагають набагато більше часу, оскільки на них перетравлення йде загалом 30 хвилин.
Наприклад, фрукти проходять у кишечник із шлунка вже через 40–45 хвилин. У деяких ситуаціях можуть за 35–40 хвилин. До другої категорії можна віднести: овочі, зелень, молочна продукція за винятком сиру та твердого сиру, проростки, замочені горіхи та насіння, всі сухофрукти.