Плоди шипшини (лат. Frūctūs Rosae) – лікарська рослинна сировина; зібрані в період дозрівання плоди різних видів шипшини: травневого, іглистого, даурського, Федченка та деяких інших. У висушеному вигляді продаються в аптеках та використовуються для виготовлення настою.
Кому не можна пити шипшину?
Через високу концентрацію аскорбінової кислоти (вітаміну С), їх не рекомендується приймати людям з підвищеною шлунковою кислотністю, гастритами і, тим більше, тим, хто має виразку шлунка або дванадцятипалої кишки..
Що входить до складу шипшини?
Плоди шипшини містять аскорбінову кислоту (2,5 – 5,5%), вітаміни В2, К, Р, рибофлавін, каротиноїди: провітамін А, лікопін, криптоксантин та ін., флавоноїди (кверцетин, кемпферол, ізокверцетин, тілірозид), антоціани, жирне масло , цукру (до 18%), пектинові речовини (14%), органічні кислоти (до 1,8%): яблучну та …