Снюс вперше з'явився у Швеції 1637 році і до сьогодні він більшою мірою вироблявся і вживався саме в цій країні. За даними 2007 року у Швеції снюс вживався 24% чоловіків і 3% жінок, а 1999 року ці цифри становили лише 19 і 1%.
Шкідливість снюсу доведено вже давно, його вживання є причиною розвитку онкологічних захворювань (рак порожнини рота, підшлункової залози, стравоходу та легенів), може викликати психічні зміни (зниження концентрації уваги, погіршення пам'яті, дратівливість, агресивність), головні болі, порушення інфекції.
Можливі захворювання гортані, а також виразки чи ерозії ротової порожнини. Нерідко страждають стравохід та кишечник. Серед можливих наслідків споживання снюсу – виразки та гастрит, адже нікотин потрапляє до шлунково-кишкового тракту та стравоходу. Основна шкода снюсу у тому, що нікотину в ньому в рази більше, ніж у звичайній сигареті.
У Росії снюс представлений із 2004 року. У грудні 2015 року поправками до закону «Про охорону здоров'я громадян від впливу навколишнього тютюнового диму та наслідків споживання тютюну» та КоАП, які передбачають штрафи за його продаж.