Необхідно добре промити ячну крупу водою. Заливаємо водою у співвідношенні 1:2 та ставимо на середній вогонь. Коли каша почне "пихкати", вона майже готова.
Викладіть ячку в каструлю з товстим дном і залийте рідиною. Доведіть до кипіння середньому вогні. Після зменшіть його і варіть близько 20 хвилин до загусання.
20 хвилин Лінії відриву по всій довжині пакетика – відкривайте його без ножиць. Відпустити пакетик у каструлю із киплячою підсоленою водою (1 літр). Варити на помірному вогні 20 хв.
При варінні колір води може змінюватись від природної кольорової оболонки крупи. У кожної крупи свій природний колір у гречаної -коричневий, у пшона і кукурудзи-жовтий, а ось ячна і перлова крупа при варінні фарбують воду в рожево-сірий колір. При додаванні солі колір посилюється.