Існує дві ознаки:
- Газ не виділяється вже два дні. …
- Щільність напою, чи співвідношення цукру у ньому, незмінна протягом кількох днів.
- Останній показник вимірюється ареометром за такими правилами:
- Налити трохи перебродившего сусла у вузьку склянку.
- Занурити прилад та дочекатися зникнення бульбашок повітря.
Якщо показання ареометра не змінюються протягом 2 днів, головне бродіння закінчено. По закінченню бродіння на поверхні не повинно бути піни, пиво не повинно солодкувати, дріжджі повинні осісти на дно, а пиво висвітлитись.
8 днів Залишіть пиво бродити на 5-8 днів, і протягом цього часу не відкривайте кришку, тому що бактерії, що знаходяться в повітрі, можуть пошкодити вашу якість пива. Приблизно через 24 години через гідрозатвор почнуть виділятися бульбашки вуглекислого газу.