Залежно від сировини, температури, виду дріжджів та методу внесення в сусло (попередньо розведені чи ні) видимі ознаки бродіння (піна, шипіння, кислуватий запах, бульбашки з гідрозатвору) можуть з'явитися за кілька годин. Щось йде не так якщо брага не запустилася через 6-8 годин після додавання дріжджів.
Дріжджі починають споживати цукор, виділяючи при цьому алкоголь і вуглекислий газ, гідрозатвор починає булькати голосно і інтенсивно, і в міру зброджування виділення бульбашок потроху затихає. Дріжджі розмножуються і утворюють на поверхні піну, яку можна зняти через 24–36 годин після початку бродіння.
Щоб визначити готовність брагидостатньо піднести до поверхні запалений сірник. Якщо вона горітиме, значить, бродіння припинилося і можна приступати до перегонки. Згасання сірника свідчить про те, що бродіння ще продовжується.
Повністю дозріла брага має виражений спиртовий запах, виділення вуглекислоти відсутня (немає бульбашок та шипіння). Це можна перевірити запаленою сірником: якщо піднести її до поверхні бражки і вона продовжує горіти, значить – вуглекислий газ не виділяється, бродіння Відсутнє.