М'ясо форелі завжди червоне на відміну від сьомги. Вона втрачає колір при термообробці та заморожуванні. Заморожена червона риба світлішає через сильне охолодження. Відрізнити філе червоної риби можна за кольором: у форелі – червоний або червоно-жовтогарячий, у сьомги – світло рожевий ближче до помаранчевого.
У форелі світліший відтінок шкіри, з рожевим відливом на боках; іноді з перламутровою смугою вздовж тушки, а спинка зелена, іноді майже чорна. Сьомга ж має сірий колір у чорних цятках, сріблясту луску і світліше, ніж у форелі, черевце.
Натуральна червона риба має блідо-рожево-сірий колір м'яса, саме м'ясо обов'язково напівпрозоре. Але барвники – це ще півбіди. На рибних фермах сьомгу годують спеціальними гормональними кормами. За таких умов риба моментально набирає кілограми.
Різниця між смаком форелі і сьомги невелика. Сьомга більш жирна та соковита, форель – Суха. А ось різниця між смаком дикого лосося та магазинного велика. Дикий лосось дуже смачний, але у продажу зустрічається дуже рідко.