Настоянки та відвари календули готують з 1 чайної ложки трави на 1 склянку води. Рекомендується пити 1/3 – 1/2 склянки між їдою. Можна також взяти 2 столові ложки квітки на склянку води і пити по 1 або 2 столові ложки 2 або 3 рази на день. Настоянка (1:10 із 70% спирту) використовується по 10-20 крапель за раз.
Застосування цієї рослини протипоказане при вагітності, оскільки може спровокувати викидень. Також протипоказане застосування календули хворим на брадикардію та гіпотонію.
Найбільш відомі галузі застосування календули у народній медицині — захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки), хвороби печінки та жовчних шляхів, серця, облисіння, цистит, а також для покращення якості сну та апетиту.
Найпростіший – приймати настій календули (допомагає також при колітах, ентероколітах, при виразковій хворобі. шлунка і дванадцятипалої кишки). Настій календули. 2 чайні ложки квіток залити 2 склянками окропу, наполягати 15 хвилин, процідити. Випити протягом дня.