Ячмінь звичайний самозапильна рослина, але не виключено перехресне запилення.
Було підраховано, що ячмінь дозріває приблизно через 90-100 днів і, таким чином, дуже популярний як продовольча культура в регіонах, де існують фізичні обмеження у вигляді низької температури, або брак вологи, що обмежує культивування інших культур.
Ячмінь ярий рекомендують висівати на глибину 3-4 см, а за відсутності опадів та вологи в ґрунті до 5 см. Одночасно з посівом слід обов'язково проводити ущільнення ґрунту важкими котками.
Оптимальні терміни завершення збирання ярого ячменю у північних областях настануть 5-10 серпня. Відставання у темпах розвитку ярої пшениці та тритикале більш суттєве, тому на півдні терміни досягнення повної стиглості цих культур настали 20-23 липня, а у північній частині очікуються 3-7 серпня.