При дотику яйця і оцту з'явиться багато невеликих пухирців. Так виділяється вуглекислий газ. Саме так взаємодіють кислота та кальцій, який міститься у шкаралупі. Через це можна спостерігати, як яйце переміщається то вгору, то вниз.
Оцтова кислота CH3COOH взаємодіє з карбонатом кальцію CaCO3, що входить до її складу, і розчиняє шкаралупу. У цьому утворюється ацетат кальцію. Саме яйце перестає бути твердим і стає гумовим на дотик.
Поміщаємо яйце в оцтову кислоту так, щоб воно було повністю занурене в ній. І чекаємо приблизно на 12-15 годин. За цей час весь карбонат розчиниться в оцтовій кислоті і залишиться тільки плівка між самим яйцем і шкаралупою, що була раніше.