У кип'ятіння та охолоджене до температури 32±2оЗ молоко (1-2 літри) внести закваску пропіоновокислих бактерій "Пропіонікс" 1 флакон. Суміш перемішати та перелити в термос для сквашування. Після утворення згустку через 12±2 години готовий продукт слід охолодити (т.
У молоко заносяться бактерії з розрахунку: на 1л молока – 10 мл закваски. Перемішується. Місткість для заквашування накривається кришкою та залишається при температурі 37 градусів до дозрівання (нормальна температура для зростання бактерій). У домашніх умовах можна залишити кефір поруч із батареєю.
Кип'ячене молоко слід охолодити до 38-40 °С. В окремій ємності змішайте 200 г сметани та 100 мл молока до однорідності. Потім розбавте в решті молоці, накрийте кришкою та укутайте на ніч. Якщо рецепт виконаний правильно, то наступного дня ви отримаєте загуслу молочну масу з сироваткою, що відокремилася.
Отримати найпростішу простоквашу легко: нагріти молокопоставити його в тепле місце і додати трохи сметани (їдальня ложка на літр молока), якщо немає сметани – можна заквасити молоко за допомогою скибочки чорного хліба. Простокваша буде готова вже за пару-трійку годин.