Вона має бути гладкою, без тріщин і сколів. Якщо на поверхні є дефекти, краще відмовитися від такого продукту. Заморожені мідії можуть бути покриті прозорою крижаною глазур'ю. Вони мають бути цілісними, не злиплими, без шматків льоду та снігу в пакеті – це говорить про порушення правил зберігання.
Фахівці стверджують, що добрі мідії повинні пахнути тільки морем, а якщо є сторонні запахи або неприємний душок, значить, продукт зіпсований. Стулки раковин молюсків повинні бути щільно закриті. Якісні заморожені мідії зазвичай мають світло-жовтий колір, без тріщин на поверхні льоду.
Щоб перевірити, чи живий такий молюск чи ні, підійде будь-який подразник. Постукайте по раковині або капніть лимонним соком усередину: жива мідія обов'язково відреагує та закриється. Якщо ні, то цю мідію не можна їсти — вона мертва. При термообробці жива мідія обов'язково має розкрити раковину.
Свіжі мідії у холодильнику можна зберігати до двох діб. Заморожені молюски можуть зберігатися у морозилці до 3 тижнів. Мідії без раковин за температури -18 ℃ можна зберігати до 2 місяців. Готові мідії зберігати не рекомендується – страви з ними дуже швидко псуються.