Перевірити «готовність» мила можна й іншим, але дуже сумнівним способом – спробувавши його «на мову». Якщо при цьому ви відчуєте характерне поколювання – значить, мило ще не готове, якщо просто мильний присмак – мило дозріло.20 Sept 2019
Обов'язково використовуйте рукавички, тому що процес омилення ще не завершений і луг може пошкодити шкіру рук. Нарізані шматочки мила залиште сохнути і зріти в темному місці, що добре провітрюється, на три-чотири тижні.
Ці питання ми обговоримо окремо, а зараз просто зазначимо, що дозрівання мила, приготовленого холодним способом триває від 4 до 6 тижнів, мила приготованого гарячим способом – 1-2 тижні. Коли термін «вилежування» минув, можемо приступати до визначення рН.
При виготовленні мила гарячим способом Ви можете просто зачерпнути трохи мильної маси і на око визначити, чи проходить стадія гелю чи ні. При холодному способі «травмувати» мило не варто, і, якщо Ви не впевнені, що гель проходить, просто доторкніться до форми: вона повинна бути теплою або гарячою.