Щоб отримати кислоту, спочатку занурений у воду камінь нагрівають, потім додають товчену крейду (це сприяє виділенню вугільної кислоти). Осад, що вийшов, відокремлюють за допомогою декантації, а сам розчин осаджують кальцієм (хлористим).
D-Винну кислоту одержують дією мінеральних кислот на гідротартрат калію HOOCCH(OH)CH(OH)COOK – винний камінь, що тримає в облозі при зберіганні вин. При кип'ятінні розчину D-винної кислоти з лугом утворюється суміш оптично недіяльних виноградної та мезовинної кислот.
Головна важливість такої кислоти для організму полягає в покращенні обмінних процесів, метаболізму та травлення, які щосекунди відбуваються в нашому організмі. Також винна кислота незамінна для нормального функціонування життєво важливих систем організму людини.
Застосовується в харчовій промисловості (харчова добавка Е334), в медицині, в аналітичній хімії для виявлення альдегідів, цукрів та ін, в хімічній та фармакологічній промисловості для поділу рацематів органічних речовин на ізомери.