Великим листям приправляють супи, рибні страви, крабів та яйця. У світовій кулінарії: В італійській кухні орегано є основною приправою до піци. Також рослина широко використовується у м'ясних, рибних, овочевих стравах, салатах та пасті, застосовується при консервуванні оливок, каперсів.
Орегано (материнку) можна, можливо заварювати без будь-яких додаткових компонентів. Напій, що вийшов, з приємним трохи гіркуватим ароматом втамовує спрагу і допомагає при кашлі. У складі трав'яних зборів материнка найчастіше йде в компанії з іван-чаєм, сушені м'ятою і чебрецем.
Відзначено у рослини та заспокійливу властивість. Протипоказання для вживання орегано є знижений тиск, виразка шлунка, аритмія. Не варто давати орегано дітям віком до трьох років. З обережністю приймати траву повинні люди, схильні до алергічних реакцій.
Орегано в кулінарії – куди додавати Материнка дуже добре поєднується зі смаком супів, овочевих салатів (особливо зі свіжими томатами), а також рибних та м'ясних страв. Орегано — це чудовий вибір для омлету та як приправа для страв з картоплі.