Застосування харчових консервантів у промисловості Захист продуктів від утворення шкідливих токсинів; Збереження харчової цінності, смаку та аромату; Зміни кольору продуктів (наприклад, нітрити та нітрати надають ковбасам, сосискам та іншим м'ясним виробам приємного червоно-рожевого кольору);
Консерванти – це харчові добавки, які збільшують термін зберігання продуктів, захищаючи їх від псування, що викликається мікроорганізмами (бактеріями, дріжджами, пліснявою) Харчові консерванти, які допускається застосовувати в харчовій промисловості, поділяються на дві великі групи: натуральні та синтетичні.
Заборонені харчові добавки*:
- Е121 – цитрусовий барвник червоний 2.
- Е 123 – барвник червоний амарант
- Е 128 – фарбник червоний 2G.
- Е 216 – парабени, консервант парагідроксибензойної кислоти пропіловий ефір
- Е 217 – консервант пара гідроксибензойної кислоти пропілового ефіру натрієва сіль
- Е 240 – консервант формальдегід