Відрізнити сироморожені та варено-морожені можна за кольором – перші відрізняються темно-зеленим відтінком (їх виловили і відразу заморозили без додаткової обробки), а другі відрізняються легким червоним кольором. Інших варіантів зустріти у продажу не можна.
Вони м'ясистіші і завжди свіжоморожені. Соленоводних, навпаки, заморожують і свіжими, і вареними. У свіжому вигляді вони можуть бути смугастими. Взагалі, колір звичайної свіжої креветки варіюється від блакитно-сірого до зеленувато-сірого, але бувають креветки оранжеві, яскраво-червоні, коричнево-рожеві.
Є простий спосіб визначити готовність: пряма креветка недоварена, у вигляді літери "С" готова, а скручена в кільце переварена. Якщо не хочете отримати несмачну гуму, не варіть морепродукти довше, ніж потрібно.
— На полиці магазину можна зустріти як помаранчеві, так і сірі креветки, чим вони відрізняються? Помаранчеві чи червоні – це варені, повністю готові, а сіренькі – сирі. А от коли зовсім руденькі, а не червоні – це вже старі.