У процесі бродіння дріжджі поїдають найпростіші цукри, які містяться в солодовому суслі, і виробляють етиловий спирт та вуглекислий газ. У середньому, наприклад, при виробництві таборів дріжджі утворюють 4,5-5% об. спирту. Є штами, які без сторонньої допомоги зброджують сусло до 7-8% об.
Фортеця (тобто об'ємна частка етилового спирту) характеризується відсотковим кількістю спирту готовому продукті. Більшість видів пива вміст алкоголю у межах 3—5,5 %. Є й міцніші сорти пива із вмістом 6-8%.
Це подвійний бік "Феттер 33". Німецьке пиво відрізнялося фортецею 10,5 відсотків і потрапило до Книги рекордів Гіннеса. Втім, трохи пізніше цей рекорд було побито. Найміцнішим пінним напоєм став австрійський «Семіклаус» фортецею 118 відсотків.