Загальний принцип виготовлення сиру, як правило, однаковий: готується молоко, використовується сичужний фермент, збирається сирна маса, проціджується, розмішується, нагрівається; потім відбувається посолка та дозрівання сиру. У деякі сири додається пліснява або бактерії.
Основні інгредієнти, які входять до складу сиру – Це молоко нормалізоване або пастеризоване, сіль, закваска і молокозгортаючий фермент. Молоко є основним та найважливішим інгредієнтом будь-якого сиру.
Тверді ж переважно формуються з пласта, який попередньо пресується сирне зерно, а потім він ріжеться і остаточно пресується. Для того, щоб сирна маса перетворилася на готовий сир, йому необхідно пройти ще два етапи – це соління та дозрівання. Посолка додає сиру відповідний смак.
Справжній сир готують із молока – цілісного, сухого, сухого знежиреного. Також використовується пахта, сироватка та інші молочні інгредієнти. Щоб приготувати один кілограм сиру жирністю 50%, потрібно від 5 до 15 літрів молока залежно від його жирності, від рецептури сиру, від способу його сквашування і таке інше.