На упаковці сметани обов'язково має бути напис: «Кількість молочнокислих мікроорганізмів на кінець терміну придатності продукту – не менше 1×107 ДЕЯ/г». До речі, термін зберігання такої сметани – трохи більше 14 діб. Все перераховане – прикмети ідеальної сметани. Розмаїтість досліджувала сметану у 2018, 2020 та 2022 роках.Apr 12, 2018
Для дієтичного харчування та людей з надмірною вагою краще вибирати сметану з жирністю від 10% до 15% або зовсім замінити її грецьким йогуртом чи термостатною сметаною із 10% жирності. Також класичну сметану з молока можна замінити на веганську сметаною з тофу, горіхів кеш'ю або насіння соняшнику.
Сметана Деякі виробники використовують для покращення консистенції сметани крохмаль. Його наявність дуже просто виявити в домашніх умовах: йод чи люголь змішайте з невеликою порцією сметани та спостерігайте за реакцією. Неякісна сметана, Що містить крохмаль, синіє.
Той самий ГОСТ повідомляє, що сметана має бути однорідною, густою масою з глянсовою поверхнею. Вона повинна пахнути як та інші кисломолочні продукти – молоком, без сторонніх запахів. Колір — білий із кремовим відтінком, рівномірний по всій масі.