Зазвичай на 1 склянку рису беруть 3-4 склянки рідини. На відміну від звичайного відвареного рису, каша виходить в'язкою. Якщо хочете рідку консистенцію – таку часто роблять на молоці, – беріть 5-6 склянок рідини.
Рис промити холодною водою, облити окропом, дати стекти. Воду довести до кипіння, посолити. Рис засипати в киплячу підсолену воду; варити приблизно 3 хв. на сильному вогні, потім зменшити нагрівання, щільно закрити каструлю кришкою і варити кашу при помірному нагріванні ще кілька хвилин до набухання крупи.
Для розсипчастої рисової каші крупу спочатку промивають, щоб усунути зайвий крохмаль. Рисові пластівці промивати не потрібнотоді у вас вийде ніжна і гладка консистенція каші.