На однорічних пагонах проводять карбування, тобто їх обрізають, залишаючи дві – три нижні нирки.. Після обрізання груші, що омолоджує, на дереві зазвичай виростає багато вовчкових (сильнорозвинених) пагонів. Частину з них залишають для заміни скелетних гілок, частину переводять на плодоношення, а крону, що загущають, вирізають.
Як обрізати грушу у перший рік?
Проводиться обрізка бічних гілок – 1/3 від їхньої початкової довжини. Залишати слід виключно 2-3 найбільш міцні пагони, які ростуть в різні боки і горизонтально. Інші вирізаються «під кільце». Стовбур підрізається приблизно на 60-80 см від освіченого першого ярусу.
Коли обрізати молоду грушу?
Обрізання крони груші найчастіше проводять навесні та восени. Переваги осінньої обрізки полягають у наступному: Завершено процес вегетації, а отже, на зрізі цього року вже не утворюються нові пагони. Уповільнено рух соку, тому сік не витікатиме через ранки-зрізи.