Для початку треба обрізати низ гриба, трохи захоплюючи збоку (як на фото) по всьому колу. Зчистити бруд, пісок, сторонні частинки. Очистити ніжку гриба, злегка зіскребаючи верхній шар так само, як ми зчищаємо шкірку у моркви. Добре протерти серветкою капелюшок та ніжку гриба.
Білі гриби, підберезники та подосиновики достатньо очистити від гілочок, листя та хвої. Після цього капелюшок кожного гриба потрібно розрізати на дві частини, відокремивши його від ніжки. Після чого гриб треба оглянути наявність невеликих дірочок. Якщо вони є, то в грибах побували грибні черв'яки.
Відразу після зрізання гриба потрібно його очистити від дрібного сміття, хвої, листків. При виявленні черв'яків та комах необхідно зрізати поїдену частину гриба. Решту чищення краще робити вдома, але робити це потрібно відразу після повернення з лісу, у крайньому випадку їх можна зберігати трохи більше 24 годин.
Якщо печериці дрібні, слід ретельно протерти їх сухою серветкою. мити або чистити не обов'язково. З великих також необхідно прибрати землю, потім розрізати на 2-4 частини і зняти з капелюшок тонку шкірку. Ніжки можна або витерти сухою серветкою. Після цього гриби готові до вживання.