Для досягнення жовчогінного ефекту настій шипшини приймають натщесерце в теплому вигляді за 20-30 хвилин до їди. Для покращення смаку та користі в настій можна додати ложку меду. Щоб краще засвоювався кальцій і як полівітамінний засіб настій шипшини приймають на ніч через годину після їди.
Відвар вживають за годину до прийому їжі без цукру. 20 г подрібнених плодів залити 500 мл окропу, настоювати 8 годин у термосі. Потім процідити через марлю і пити до їди вранці та ввечері по 200-250 г.
Шипшина і глоду у співвідношенні 1:2 відповідно засипаємо в термос і вливаємо літр гарячої води. Краще робити це перед сном, щоб напій встиг відстоятись. А вранці залишиться його лише процідити. Пити чай радиться після їди.
Завдяки багатому вмісту лікопіну, вітамінів A, B, E, K, магнію, заліза та інших корисних мінералів, чай з шипшиною підвищує опірність організму і благотворно впливає на нервову систему, забезпечуючи регенерацію клітин.