Основні заходи особистої профілактики: Дотримуватись правил особистої гігієни: ретельно мити руки перед прийомом та роздачею їжі, після відвідування туалету, вулиці Слідкувати за чистотою рук у дітей, навчити їх дотримуватись правил особистої гігієни Вживати для пиття кип'ячену або бутильовану воду
Заразний період з моменту виникнення перших симптомів хвороби та весь період симптомів, а при вірусній інфекції – До 2х тижнів після одужання. Хворі виділяють збудників у довкілля з випорожненнями, блювотними масами, рідше із сечею. Механізм зараження – аліментарний (тобто через рот).
Основні заходи профілактики кишкових інфекцій: Дотримання правил особистої гігієни (мити руки з милом після відвідування вбиральні та перед їдою). Необхідно ретельно мити ягоди, фрукти, овочі перед їжею. Дітям переважно використовувати в їжу термічно оброблені ягоди, овочі та фрукти.