У біохімії та молекулярної біології фолдингом білка (укладанням білка, від англ. folding) називають процес спонтанного згортання поліпептидного ланцюга в унікальну нативну (природну від англ. native) просторову структуру (так звана третинна структура).
Первинна, вторинна, третинна та четвертинна структури білка. Процес згортання білка називається фолдингом (folging), причому білок набуває спочатку вторинну, потім третинну та четвертинну структуру.
Фолдинг білка (англ. folding – згортання) – процес формування просторової структури білка. Денатурація білків (згортання, «згортання») – процес руйнування просторової структури білків.
Види денатурації Оборотна денатурація — ренатурація або ренактивація – це процес, при якому денатурований білок, після видалення речовин, що денатурують, знову самоорганізується у вихідну структуру з відновленням біологічної активності.