Метод дот-імуноаналізу. Цей метод дозволяє встановити діагноз протягом 3 годин, що життєво важливо при зараженні ботулізмом. З його допомогою можна визначити, чи є збудники ботулізму в продуктах харчування.
до початку лікування необхідно виконати бактеріологічне дослідження – виділення Clostridium botulinum та їх токсинів з харчових продуктів, блювотних мас, калу, промивних вод шлунка – посів клостридій на спеціальні живильні середовища.
Ботулізм буває декількох видів (раневої, дитячої, харчової, нез'ясованої природи). Найбільш часто зустрічається – харчовий.Ознаки ботулізму у консервах:
- здута кришка (вина цього гази – продукт життєдіяльності бактерій);
- помутніння у банку;
- бульбашки;
- пліснява.
Sep 1, 2020
У всіх випадках захворювання з симптомами, характерними для ботулізму, досліджують промивні води шлунка, блювотні маси, кал і кров. Кров від хворого необхідно брати до введення йому лікувальної сироватки у кількості 6-8 мл із вени у стерильну пробірку.