Сметану можна їсти як самостійний продукт, заправляти нею салати, додавати в супи та гарячі страви, робити на її основі соуси, підливи, креми, муси, десерти. Її додають при запіканні та гасінні страв. Вона добре поєднується з сиром, яйцями, медом, варенням, ягодами, фруктами, овочами.
Сметану не можна є у необмеженій кількості. Це не дієтичний продукт, тому, незважаючи на всю користь, не потрібно є її дуже багато. Оптимальна кількість – 30 грамів на день, це приблизно дві столові ложки.
Сметану можна їсти в чистому вигляді або додавати в різні страви як соус. При покупці зазвичай звертають увагу лише на жирність, проте є ще кілька критеріїв якісного продукту.
Добре впливає мікрофлору кишечника. Містить багато корисних вітамінів і мікроелементів. Містить біотин (вітамін Н), який називають вітаміном молодості та краси. Добре впливає на гормональне тло, що особливо актуально для жінок.