Хлібна одиниця (ХЕ) – умовна міра, прийнята спрощення розрахунку разового споживання вуглеводів. Одна ХЕ приймається за 10 г чистих вуглеводів або 12 г з урахуванням харчових волокон. Виробники діабетичних та дієтичних продуктів вказують хлібні одиниці з розрахунку 12 г вуглеводів на 1 ХЕ.
Хлібна одиниця (ХЕ, вуглеводна одиниця) – умовна одиниця, розроблена німецькими дієтологами, використовується для приблизної оцінки кількості вуглеводів у продуктах: одна ХЕ дорівнює 10 (без урахування харчових волокон) або 12 грамів (з урахуванням баластових речовин) вуглеводів або 20 (25) г хліба.
порахуйте, скільки ХЕ буде в 1 печиво: Пачка печива– 10 штук, 126 грам 1 печиво-12,6 грам 12, 6 грам розділити на 10 = 1,26 грама (округлюється до 1) 1 ХЕ міститься в 1 печиво Не потрібно окремо рахувати цукор, оскільки він входить до загальної кількості вуглеводів.