Поточна версія сторінки поки що не перевірялася досвідченими учасниками та може значно відрізнятися від версії, перевіреної 5 серпня 2021 року; перевірки вимагають 2 редагування. Європейський анчо́ус, або хамса́ (лат. Engraulis encrasicolus) – вид риб із сімейства анчоусових (Engraulidae).
Анчоус незважаючи на родинні стосунки з хамсою, солиться зовсім інакше, не як кілька і не як хамса. По-перше, виробники роблять явний та дуже сильний пересол. По-друге, анчоусний посол — дуже довгий, не менш як півроку, а то й рік.
Тулуб кільки порівняно маленьке і з боків більш сплющене, а у анчоусів тулуб подовжений з темно-синім відтінком зверху, а знизу – з білуватим відтінком. інше відмінність між кількох і анчоусами – у вмісті жирів. Анчоуси більш багаті на жири і під час посолу немає необхідності додавати пекучих спецій.
Замінити анчоуси можна кількою пряного посолу, а якщо потрібен легкий тон, то й зовсім звичайній, «робоче-селянській». Можна так само замінити анчоус тайським чи в'єтнамським рибним соусом.