Його смажать, варять, гасять, солять і маринують. Для гарячих страв цей гриб необхідно відварювати не менше 30 хвилин, тому що відомі випадки отруєння недовареними опеньками осінніми. Опеньки осінні з'являються зазвичай ранньої осені на короткий термін до 15 днів, після чого зникають.
Варити свіжі опеньки після закипання потрібно:
- для супу – 30 хвилин;
- перед маринуванням – 35–40 хвилин;
- перед заморожуванням – 20-25 хвилин;
- перед смаженням — 15–20 хвилин (багато не варять опеньки, вважаючи, що так вони виходять ароматнішими).
Jun 26, 2020
Опенок осінній (Armillaria mellea) – гриб умовно їстівний, без додаткової обробки не вживається. Має відмінну смакову якість. Своєю назвою гриб завдячує житлу «про пень», то є поряд із пнем.