Тривалість першої протопки печі або каміна, що рекомендується, становить не більше однієї години. Потім слід дати осередку «відпочити»: потрібно закрити дверцята топки та шибер на димарі і залишити прилад у спокої години на три-чотири. За цей час згенероване тепло плавно розподілиться по всій печі.
Пекти слід топити 1-2 рази на день, залежно від сезону. Побутові цегляні печі не розраховані на тривалу топку. Додатковим показником, що обмежує тривалість топки, є температура зовнішніх поверхонь печі. Правила пожежної безпеки забороняють розігрівати у цегляних печей вище 70°С.
Топлять пектизазвичай двічі на добу (вранці, ввечері), не перевантажуючи топку. Коли на вулиці тепло, топлять один раз. Двері топки під час топки відкривати якомога рідше. При її відкриванні в топку потрапляє велика кількість повітря, що не бере участі в горінні, яке охолоджує пекти.
Топити піч припиняють не пізніше ніж за дві години перед відходом до сну. Перед отвором на підлозі слід прибити металевий лист або інший негорючий матеріал розміром 50х70 сантиметрів, щоб уникнути пожежі у разі, якщо випаде куточок.