Перед варінням промийте горох і покладіть у каструлю з товстими стінками та дном: у такій у вас нічого не пригорить Налийте чистої води так, щоб вона була вищою за зерна на 1 см. Поставте каструлю на повільний вогонь. Коли з'явиться піна, зніміть її столовою ложкою або шумівкою. Oct 29, 2017
Додайте в горох після закипання кілька столових ложок вершкового масла або тваринного жиру, це прискорить варіння. Через 10 – 15 хвилин після закипання гороху можна додати у воду соду (півчайної ложки на два літри води), горох стане м'яким вже за 5 – 7 хвилин.
Опустіть горох у холодну підсолену воду і дочекайтеся її закипання. Через 10 хвилин додайте до каструлі півсклянки холодної води. Після закипання горошини стануть м'якими за кілька хвилин. При необхідності процедуру можна повторити та зробити горох більш розсипчастим.
Насправді все зовсім навпаки: щоб горох розварився, потрібно варити його у невеликій кількості води. І ось чому: коли води мало, горошини труться одна про одну і за рахунок цього горох розварюється швидше.