мед – у розчині 1 год. л. меду на склянку води насіння витримують протягом доби; сік алое – в розчині свіжого соку алое і води (1:1) насіння також замочують на добу (обов'язково в неметалевому посуді!);
Найпростіший і цілком працюючий варіант – замочування у звичайній воді. Багато городників віддають перевагу талій воді. Мабуть, для імітації природного процесу танення снігу та намочування насіння у землі весняними водами. У будь-якому випадку набряклі насіння зійдуть швидше.
Найпростішим, найдавнішим і найдоступнішим способом прискорити появу сходів є замочування насіння. Посів замоченим насінням скорочує час очікування сходів на 2-3 дні.
Деякі садівники насіння замочують у омагніченій воді. Замочене насіння багатьох овочів ще й пророщує. Цей прийом дозволяє прискорити появу сходу на 5-7 днів. Для пророщування насіння розкладають тонким шаром на змочену тканину в теплому приміщенні з температурою 15…25 оС і зверху накривають вологою тканиною.