Насправді це не більше ніж міф, кришталь зовсім не становить реальної небезпеки. Кришталеве скло настільки інертно, що свинець, що міститься в ньому, та інші речовини не вилуговується настільки, щоб це завдало якої-небудь шкоди, тим більше при короткочасному контакті з їжею.
Високий вміст свинцю в організмі може сприяти розвитку подагри, що, як припускають, було поширене серед багатих європейців, які постійно використовували кришталеву посуд і для вживання, і зберігання спиртних напоїв (Emsley J., 2005).
Кришталь (від ін. -грец. κρύσταλλος – лід) – особливий вид скла, що містить не менше 24% окису свинцю (PbO) (або окису барію (BaO)). Добавка оксиду свинцю збільшує показник заломлення скла та дисперсію світла у ньому (з ювелірної точки зору – «гру кольору», «вогонь»).