На перший погляд, обидві страви є шматком смаженої на вогні яловичини. Проте, різницю між ними існують. Стейк готують із певної частини туші – для кожного виду кухар вибирає конкретний шматок. Для біфштексу відрізають центральну частину вирізки.
Біфштекс (від англ. beef – яловичина і steaks – шматки), стейк-філе – блюдо зі смаженої яловичини, спочатку один із видів стейку, стейк з головної частини вирізки.
Біфштекс – Це шматок яловичини, обсмажений на сковороді. У класичному виконанні страви м'ясо береться з головної частини вирізки. Ромштекс – це також шматок яловичини зі спинної частини, відбитої та обсмаженої в паніровці до золотистої скоринки.
Стейк – це добре обсмажений з двох боків шматок м'яса. Його прийнято готувати з різних видів м'ясаале в основному це яловичина або свинина. Ідеальним вважається м'ясо молодого бичка, відгодованого якісним зерном (у США – кукурудзою, Австралії – пшеницею). М'ясо для стейка вирізують лише поперек волокон.