Отриманий портвейн проводить у чані кілька місяців, а потім вирушає на витримку. У випадку з хересом, кріплять уже покрите флором вино, яке провело рік у бочці. Для цього використовують виноградний спирт міцністю 96%.
Що спільного: Портвейни роблять тільки в Португалії біля міста Порту в долині річки Дору, хереси на півдні Іспанії в Андалусії, мадери у Португалії на острові Мадейра. По-друге, портвейни, хереси, мадери створені за участю виноградного спирту. Додають його в певний момент.
Це той самий напій, просто називають його по-різному, хоч це й не зовсім правильно. Як тоді правильно називати? Відповідь – Порто, тому що портвейном сьогодні часто називають інші схожі напої. До того ж у багатьох ця назва асоціюється не з найкращими екземплярами.