Основна різниця полягає в тому, що кумис роблять із молока кобили, також кумис утворює піну, а айран-ні.Jan 5, 2020
Після цього в сире не пастеризоване молоко вливають дистилят і сквашують при 300 градусах протягом 8-10 годин. Кумис поєднує в собі смак і молока та алкоголю. Чим вища жирність молока, тим насиченішим і міцнішим вийде кумис. Максимальна міцність напою – 5-6%.
Користь айрана Стимулює травлення, покращує мікрофлору кишечника. Підвищує імунітет. Покращує роботу серцево-судинної системи. Перешкоджає утворенню тромбів та розвитку атеросклерозу.
çal, узб. chal, каз. шұбат, қимиран) – кисломолочний напій з верблюжого молока. Традиційний напій казахів та узбеків.