Оливки мають зелений колір у жовтні та листопаді і стають чорними у грудні, коли повністю дозрівають. Каперси – це квіткові бутони рослини сімейства каперсових, що не розпустилися..
Каперси (капорці, каперці) – це квіткові бутони каперсового куща (каперсника). Вони надають страві пікантності, кислинки. Часто додаються до супів (наприклад, солянки), а також входять до складу салатів (наприклад, «Олів'є»). Замінити каперси можна оливками, маслинами чи корнішонами.
Що таке каперси Бутони сушать, консервують в оцті, розсолі, вині або сухій солі і використовують як яскраву приправу. Смак у них терпкий, гострувато-солоний, з приємною гіркуватістю, трав'янистий. Їх застосовують з тією самою метою, як і лимон, часник чи оливки – щоб додати новий додатковий відтінок смаку у блюдо.
Каперси додають до м'яса, риби, соусів, салатів і борщів, але не повністю, а в розтертому або дрібно нарізаному вигляді, щоб пом'якшити їх різкість і рівномірно розподілити пікантний аромат по всій страві.