з кислого молока просто знімали верхній шар – це була сметана. Або до вершків додавали трохи кислого молока і витримували. Виходила сметана. вершки одержують шляхом сепарації молока.
Сметана є чудовим замінником вершків у будь-якому рецепті. Текстура у сметани щільна та стабільна і з неї виходить легкий та смачний крем. Для того щоб з сметани зробити вершкинеобхідно з'єднати її з водою або молоком. При цьому способі сметану краще відважити в холодильнику щонайменше 6 годин.
Сметана, приготовлена в домашніх умовах, має набагато більшу жирність, ніж та, що ми бачимо на прилавках магазинів. Така сметана має менший термін зберігання. Крім того, цей продукт краще не купувати на ринку у не перевіреного продавця, оскільки, можливо, умов приготування не було дотримано.
Вживати вершки можна в обмеженій кількості – не більше склянки в день. Для дітей же незбиране молоко за своїм складом, то є за вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин та вітамінів, корисніше, ніж вершки. Крім того, вершки заспокоюють нервову систему, допомагають при депресії.