Висівки є щільною оболонкою зерна, а клітковина – це грубі волокна рослинної їжі. При цьому самі висівки на 70-75% теж складаються з клітковини. За своєю структурою вони набагато важчі та калорійніші.Sep 1, 2020
Висівки (на відміну від клітковини) містять як харчові волокна, а й мікроелементи, які входять до складу самого зародка зерна. Зміст клітковини в висівках складає 75-80%. У 100 грамах висівки знаходиться 250 ккал; в клітковині – 35 ккал.
Продукт-лідер за змістом клітковини – це, звичайно ж, висівки: пшеничні, житні, рисові та вівсяні. У 100 грамах пшеничних висівок міститься потрійна добова норма клітковини (79 грамів клітковини у 100 грамах висівки).
У висівках міститься клейковина, тому вони протипоказані людям із целіакією (непереносимістю білка). Не слід приймати висівки хворим з виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, гастритом та колітом у гострій формі. Не можна також вживати висівки при розладі шлунка.