Тан і айран найчастіше виробляються за подібною технологією і є розбавлений водою кисломолочний прохолодний напій. Тан відрізняється від айрану лише наявністю сольового розчину.. Для приготування айрану використовується не тільки коров'яче, але і козяче, і овече молоко.
Тан – Рідкий напій, айран може бути густим. Варіантів вживання тана більше ніж айрана. Айран має більш виражений кислий смак, тан м'якше.
Користь айрана Стимулює травлення, покращує мікрофлору кишечника. Підвищує імунітет. Покращує роботу серцево-судинної системи. Перешкоджає утворенню тромбів та розвитку атеросклерозу.
Тан сприяє швидкому виділенню травних соків, отже, будь-яку їжу ви перетравлюєте швидко та якісно. При цьому важливо дотримуватися балансу: надмірне вживання будь-яких напоїв матиме негативний ефект. Рекомендується випивати в день 500 – 600 мл.