Пити порто слід із спеціальних келихів тюльпановидної форми: їх заповнюють лише наполовину – цей прийом допомагає глибокому аромату розкритися. На відміну від інших кріплених вин, портвейн не прийнято повторно закупорювати, а подавати його, як будь-яке вино, потрібно охолодженим.
Пити портвейн зі склянок або чашок (так, і так роблять деякі) – поганий тон. Для цього міцного вина келих слід взяти тюльпановидний. Тільки такий келих здатний «приглушити» запах спирту, який іноді дуже виразно відчувається у міцних винах типу портвейну.
П'ють білий портвейн охолодженим до 10–12 °С, найчастіше як аперитив разом з льодом, тоніком і часточкою лимона. Поєднання з основними стравами: сухі білі портвейни поєднуються з рибою та морепродуктами, запеченими на грилі, особливо з крабами, креветками, морськими гребінцями, добре доповнять суші.
Основна рекомендація щодо температури подачі портвейну: червоні сорти мають бути кімнатної температури (18°C), білі необхідно охолодити до 10–12°C. Це правило в цілому застосовується до всіх різновидів порто, проте деякі сорти краще розкривають свій смак за індивідуально підібраної температури.