Л-теанін (L-theanine) є амінокислотою, яка міститься в зелений чай (Camellia Japonika, Camellia sinensis). За хімічною структурою він подібний до глутаміну, однієї з трьох амінокислот, пов'язаних з процесами збудження та гальмування в мозку – глутамін, глутамінова кислота і гамма-аміномасляна кислота (GABA).
Амінокислота L-теанін (гамма-;-N-етил-глутамін), від природи міститься в чайному листі та їстівних грибах Xerocomus badius (польський гриб).
Вам цікаво буде дізнатися, що найбільше L-теаніна знаходиться в білих і зелених чаях, а також улунському. чаї. Слід зазначити, що сорти чаї улун (бірюзовий чай) виробляються виключно в Китаї і на о. Тайвань. Можна зробити висновок, що великий вміст L-теаніна – візитна картка китайського та тайванського чаю.
Всі знають, що зелений чай багатий на мінерали, вітаміни та амінокислоти. L-теанін – Унікальна амінокислота, яка рідко зустрічається в продуктах харчування. Міститься у зеленому чаї та деяких грибах.