Навіщо перевіряти кров на тромбоцити? Кількість тромбоцитів у крові людини характеризує якість таких процесів, як: Згортання крові. Харчування судин киснем та корисними речовинами.
При підвищенні рівня тромбоцитів до 600–800 тис./мкл зростає ризик артеріальних тромбозів та, як наслідок, інфарктів та інсультів.
Напередодні та в день здавання крові заборонено вживати жирну, смажену, гостру та копчену їжу, ковбасні вироби, а також м'ясні, рибні та молочні продукти, яйця та олію (в т.ч. рослинну), шоколад, горіхи та фініки, авокадо, буряк, банани. Натщесерце здавати кров не потрібно!
Тромбоцитопенія (зниження кількості тромбоцитів нижче 100 000 од/мкл) характерна для лейкозів, а тромбоцитоз (підвищення показника у дорослих вище 400 000 од/л) для ракових патологій будь-якої локалізації.