Нітріт натрію — натрій азотистокислий, хімічна формула NaNO2. На вигляд – порошок біло-жовтого кольору. Застосовується це з'єднання, крім виробництва харчових продуктів, у будівництві, медицині (як проносне, судинорозширююче, як антидот ціанідам і т. д.), у фотографії.
Нітріт натрію – це сіль азотистої кислоти, яка використовується у харчовій промисловості у виробах з м'яса як фіксатор забарвлення та консервант (харчова добавка E250), як антиокислювач та як антибактеріальний агент, що перешкоджає росту Clostridium botulinum – збудника ботулізму.
М'ясні вироби, виготовлені без додавання нітриту натрію, виглядатимуть сірими. У харчових продуктах нітрит натрію відіграє роль консерванту, антибактеріального агента. Він запобігає зростанню збудника ботулізму, продукти метаболізму якого викликають тяжке харчове отруєння (інтоксикацію).