СПЕЦІЇ – додають у страву в процесі приготування для того, щоб посилити смак, зробити його солодким, солоним або гострим. Сіль, цукор, сода, оцет, лимонна кислота, дріжджі та алкоголь – ось справжні спеції! Спеції – це особливий регулятор інтенсивності смаку та консистенції страви.
Прянощі — різні частини рослин, що володіють специфічним, тією чи іншою мірою стійким ароматом і смаком, що традиційно додаються в їжу в малих дозах, в основному, з метою поліпшення смакових якостей продуктів, а також для запобігання їх швидкому псуванню.
Смакові добавки до їжі, а також приправи, прянощі, спеції – хімічні речовини, окремі частини біологічних продуктів рослинного походження та їх суміші, призначені для покращення смакових та ароматичних якостей продуктів харчування, що готуються, і готових страв.
Отже: Для м'яса: червоний, чорний, запашний перець або гвоздика, майоран, чебрець, кмин, куркума, цибуля, орегано. Для птиці: чебрець, майоран, розмарин, шавлія, чебрець, базилік. Для риби: лавровий лист, білий перець, імбир, запашний перець, цибуля, коріандр, перець чилі, гірчиця, кріп, чебрець.