Великі «ягідні» каперси частіше використовують для салатів та інших холодних страв або як прикрасу. Більш "їдкі" дрібні – йдуть і в гаряче. Щоправда, при нагріванні вони досить швидко втрачають смак, тому їх найчастіше додають за 5 хв. перед тим, як зняти страву з вогню.
Каперси додають до м'яса, риби, соусів, салатів і борщів, але не повністю, а в розтертому або дрібно нарізаному вигляді, щоб пом'якшити їх різкість та рівномірно розподілити пікантний аромат по всій страві.
На смак каперс залежно від способу його заготівлі кисло-солона, гостра, іноді навіть терпка. Так чи інакше смак дуже сильний, виразний.
Каперси використовують із холодними закусками, супами, іншими стравами з м'яса та риби; вони входять до складу багатьох соусів, у тому числі майонезу, гарячих білих соусів до риби та м'яса, салатів, оселедця та страв з томатів; їх також розтирають із сіллю, чорним перцем і подають до сиру.